"Nükleer Atıkları Bertaraf Edilsin"

-
Aa
+
a
a
a

"Yıllardır Bekleyen İzmir'in Nükleer Atıkları Artık Bertaraf Edilsin"

Gezegenin Geleceği: 11 Ekim 2024
 

Gezegenin Geleceği: 11 Ekim 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

İzmir Gaziemir’de yıllardır çözüm bekleyen nükleer atık sorununa dikkat çeken Begüm Kaya'nın change.org/NükleerAtıkTemizlensin adresinde başlattığı kampanya, yetkililerden acilen harekete geçilmesini talep ediyor. Uğur Dündar’ın televizyonun programında konuşan Kimya ve Çevre Bilimi Uzmanı Enver Yaser Küçükgül, “Gaziemir'deki nükleer atıkları temizleme işini üstlenen şirketin bu konuda hiçbir uzmanlığı yok. Ayrıca, arsanın sahibinin ve denetleyenin aynı şirket olması etik değil,” diyerek durumun ciddiyetini vurguladı. Kaya, “İzmirliler yıllardır Gaziemir'deki nükleer atığa maruz kalıyor ve çözüm bekliyor. Artık buna bir son verilmeli. Nükleer atıklar bir an önce yöntemine uygun bertaraf edilmeli,” dedi. 2007 yılında Avrupa’dan gelen üç kamyon nükleer atığın Gaziemir’deki kurşun döküm fabrikasına getirilmesiyle başlayan süreç, yıllar boyunca sağlıksız koşullarda devam ettiği belirtiliyor. Atıkların fabrika sahasına gömülmesiyle tehlike bölge halkının sağlığını ciddi şekilde etkilemeye başladığı ve 2021’de yapılan ölçümlerde radyasyon seviyesinin normalin 7291 katı olduğu tespit edilerek bu durumun, kanser oranlarında gözle görülür bir artışa neden olduğu vurgulanıyor. Kaya, “Bölgedeki insanlar kanser, tiroid hastalıkları, doğum anomalileri ve birçok sağlık problemiyle boğuşuyor. Yetkililerin taleplerimize kulak verip bu sorunu çözmesini istiyoruz” dedi. Kampanyacı, nükleer atıkların bilimsel yöntemlerle bertaraf edilmesini, sürecin şeffaf yürütülmesini ve halk sağlığı taramalarının yapılmasını talep ediyor. Kampanya, change.org/NükleerAtıkTemizlensin adresinde.

Kızılırmak Havzası için büyük risk

Kampanyacı Erkan Saraç, change.org/yozgatmermer adresinde başlattığı kampanya ile Yozgat Akdağmadeni’nin Çağlayan ve Çerçialan köylerinde mermer ocağı açılmasına ve köy halkının bu projeye karşı olan tepkisine dikkat çekiyor. Saraç, “Proje alanı, Kızılırmak Havzasına hayat veren, Kızılırmak Nehri’nin de kaynak bölgesi olup, kaynakta yaşanabilecek kirlenme, tüm havzadaki tarım ve hayvancılığı da etkileyecek, insan sağlığını da tehdit edecek. Kızılırmak Havzası içinde konumlanan köyler, madenin ana malzemesi olan kireç taşı çatlaklarından ve karstik boşluklarından su alabilmekte. Havzada yağışların az olması nedeniyle yeraltı su seviyesinde düşme görülmüş ve bunun sonucu olarak çevrede bulunan birçok köyde susuzluk yaşanmakta. Bu bölgede faaliyete geçecek maden ocağı yağmur sularının kireçtaşında bulunan çatlaklardan sızmasını engelleyip mevcut su deposu diye nitelediğimiz karstik boşlukları yok edecek. Ülkemizde su sıkıntısı nedeniyle mevcut su havzalarının koruma altına alınması çalışmaları gündemdeyken maden ocağı faaliyete geçmesi ile mevcut olan su havzası yok edilecek. Yöredeki mermer madeni ocağının faaliyete geçmesiyle birlikte açık alandaki tarımsal faaliyetlerin meydana gelecek toz ve gazlardan etkileneceği, verim ve kalitenin olumsuz yönde etkileneceği, dolayısıyla bu faaliyetin geçimlerini tarımdan sağlayan yöre halkının geçim kaynakları, arıcılık için önemli olan endemik flora-faunaya, insan sağlığına, Kızılırmak Havzası ve çevre için çok büyük riskler ve tehditler taşımaktadır,” diye ekliyor. Kampanya, change.org/yozgatmermer adresinde.

Tortum Gölü'nün temizlenmesi ve doğal yaşamın korunması için kanalizasyonun yönlendirilmesi

Dr. Muhammed Aktoprak, change.org’da başlattığı kampanya ile Tortum Gölü’nde yaşanan çevre felaketine dikkat çekerek gölü ve bölgedeki doğal yaşamı kurtarmak istiyor. Dr. Aktoprak, change.org/tortumgolu adresinde başlattığı kampanyada “Sit alanı ilan edilen bu doğa harikası, ne yazık ki bölgedeki kanalizasyon atıklarıyla kirleniyor ve gölde yaşayan canlılar büyük bir tehlike altında. Kanalizasyon atıkları zararlı kimyasallar ve mikroorganizmalar içerir. Bu sadece bitki ve hayvan yaşamı için değil, insan sağlığı için de ciddi bir tehdit oluşturur” diyerek durumu özetliyor. Tortum ve Uzundere ilçelerine bağlı mahallelerin kanalizasyonlarının göle akıtılmasının hemen durdurulması gerektiğini belirten Aktoprak, “lütfen destek olun” diyerek herkesi change.org/tortumgolu adresindeki kampanyaya katılmaya çağırıyor.

Kazdağları'nda milyonlarca ağaç tehlikede

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale’de milyonlarca ağacı kesilmekten kurtarmak için change.org/KazdaglariniTerkEt adresinde başlattığı kampanyada bir gelişme yaşandı. Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Kazdağları'nda milyonlarca ağacın kesilme tehlikesine dikkat çekerek, holdingin madencilik faaliyetlerine tepki gösterdi. Ceylan, “Kaz Dağları’nın eteklerinde, Çanakkale’de, bir madencilik şirketi 600 dönümlük ruhsatını genişleterek 6 bin dönüme çıkarmayı hedefliyor. Bu, Kirazlı’daki ağaç katliamının 3 katı kadar bir alana denk geliyor. Burada bir milyon ağacın kesilmesi söz konusu” dedi. Ağaçların işaretlendiğini ve ormanın içine doğru kesimin devam edeceğini vurgulayan Ceylan, “Kaz Dağlarının üstü, altından daha değerli. Madencilik çalışmaları artık bölgeye zarar vermeye başladı. Bir milyon ağacı yetiştirmek kaç yıl sürer biliyor musunuz? Herkesi bu faaliyete 'dur' demeye çağırıyoruz” diyerek yetkililerden gerekeni yapmalarını istedi. Kampanya, change.org/KazdaglariniTerkEt adresinde.